5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun Kapsamındaki Silahlarla İlgili İşlemler:
5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun kapsamında özel güvenlik görevlilerinin görevlerini ifa ettikleri sırada kullandıkları silahlarla ilgili iş ve işlemler Silah ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.
İl özel güvenlik komisyonlarınca silah kadrosu verilmesi uygun görülen Kişi, Kurum, Kuruluş ile Eğitim Kurumlarının silahlardan sorumlu olarak görevlendirdikleri kişilerin sağlık raporu, adli sicil belgesi, UYAP ve red kaydına bakılarak silah bulundurmasında ve taşımasında sakınca bulunmaması halinde yetkili mülki amirlikten onay alınarak silah satın alma belgesi düzenlenir.
Silahlardan Sorumlu olarak atanan kişinin bildirilme müracaatında istenen belgeler:
1-Silah talep eden Kişi, kurum, kuruluş ile eğitim kurumları tarafından, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Silah ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğüne hitaben silah sorumlusunun bildirimi için yazılacak üst yazı. Silah Sorumlusu görevlendirme üst yazısında, Kurum-Kuruluş, Eğitim Kurumunun 1. Dereceden Yetkilisinin imzası istenir. Silah Sorumlusu için Ayrıca Yönetim Kurulu kararı istenmez.
2-Silahlardan sorumlu olarak atanacak kişi için, Tam teşekküllü Devlet Hastanelerinden Silah Ruhsatı almasında sakınca bulunmadığına dair Heyet raporu. (sağlık kurulu raporu) istenir. *Geçerlilik süresi düzenlendiği tarihten itibaren 6 aydır.
3-Kurum Silah Sorumlusuna ait Nüfus Cüzdan Fotokopisi istenir.
4- Özel Güvenlik İzin Belgesi Ve Silah kadrosunu belirtir Komisyon kararı istenir.
Silahlardan sorumlu kişi görevlendirilmesi yapılmadan silah satın alma yetki belgesi düzenlenmeyecektir. Silahlardan sorumlu olan kişilerin değiştirilmesi durumunda Kurum tarafından Silah ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğüne en kısa sürede yeni görevlendirilen kişinin bildirimi yapılacaktır. Ayrıca düzenlendiği tarihten itibaren her beş yıllık süre sonunda Silah Taşıma/Bulundurma Belgeleri (Silah Ruhsatı) yenilenecektir.
Silah Satın Almada istenen belgeler :
3- Özel Güvenlik Şube Müdürlüğünce düzenlenen İl Özel Güvenlik Komisyon Karar fotokopisi.
4- İki adet fotoğraf.(Silahlardan sorumlu kişiye ait son bir yıl içinde çektirilmiş olacak.) istenir.
Silah Satın Alma Yetki Belgesinin geçerlilik süresi düzenlendiği tarihten itibaren Altı aydır. Bu belge ile bizzat yetki verilen kişi tarafından silah satış yetkisi olan kamu kuruluşundan silah satın alınır. Satın alınan bu silaha ait fatura silahın Menşei Belgesi olup, düzenlendiği tarihten itibaren altmış gün süre ile geçerlidir. Silah sahibi, bu süre içinde silahı ile birlikte ruhsat işlemleri yapan Silah ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğüne müracaat etmek zorundadır. Belirtilen sürede müracaat etmeyenler hakkında adli işlem yapılır.
--- Özel güvenlik görevlileri, ateşli silahları Kanunda belirtilen istisnalar dışında görev alanı dışına çıkaramaz. Ancak Silahların devir, satış, hibe, tamir, eğitim veya sınav atışı ya da geçici görevlendirilmesi gibi nedenlerle nakli söz konusu ise; Silahların ve mermilerin nakledilebilmesi için kurum silah sorumlusu adına silah ve mermi nakil belgesi düzenlenmesi talep edilecektir. Silah ve mermilerin nakil nedeni, bulunduğu yer unvanı ve açık adresi ile nakledileceği yer unvanı ve açık adresi, silahların marka, model, çap ve seri numaraları ve nakil edilecek tarih talep yazısında açıkça belirtilecektir. Ayrıca Özel Güvenlik Silah Taşıma/Bulundurma Belgesi (Silah Ruhsatı) fotokopisi yazı ekine konulacaktır.
--- Kurum-Kuruluş, Eğitim Kurumlarının Silah Nakil Belgesi talepleri, öncelikle İl Özel Güvenlik Şube Müdürlüğüne yapılır. İl Özel Güvenlik Şube Müdürlüğüne ve daha sonra Kurum-Kuruluş, Eğitim Kurumu Yetkilileri tarafından Silahın nakil tarihinden en az 3(üç) gün öncesinden İl Silah Ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğüne müracaat edilir.
Özel Güvenlik Hizmetlerinde Kullanılan Silahların Devir, Hibe Durumlarında Uygulanacak Esaslar:
Kanun kapsamında bulunan kişi, kurum veya kuruluşun talebi üzerine özel güvenlik uygulamasına son verilmesi veya valilik tarafından özel güvenlik izninin iptal edilmesi nedeniyle silah bulundurma ve taşıma izni iptal edilen kurum, kuruluş yetkililerine veya güvenlik şirketi yöneticilerine öncelikle Yönetmeliğin “Silah ve Fişeklerin Devri” başlıklı 30 uncu maddesi hükmü ve özel güvenlik izninin iptali ile ilgili Özel Güvenlik Komisyon kararı, İl Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü tarafından imza karşılığı tebliğ edilir. Bu tebligat ile birlikte silahların devir, hibe işlemlerinin müracaatı için İl Silah ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğüne müracaat edilir.
Tebligat ile; silahların devir, hibesi için ilgililere mevzuat gereği verilen altı aylık süre başlamış olmakta, bu süre içerisinde devir gerçekleştirilmez ise bundan sonraki süreçte bu silahların satış, hibe ve devri söz konusu olamamakta, altı ayı takip eden iki aylık süre içerisinde silahın ait olduğu kişi tarafından kurum / kuruluştaki uygun kişiler adına 6136 sayılı Kanuna göre ruhsat başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. İki aylık süre içerisinde de bir başvuru olmaz ise silahlar müsadere edilmek üzere adli makamlara intikal ettirilir.
Yapılacak olan Hibe İşlemlerinde; Yönetim Kurulu kararı alındıktan sonra kurum tarafından ( Kararda hibe edilecek silahların seri numara, çap ve marka bilgileri ile Hibenin Emniyet Genel Müdürlüğüne ya da MKE Kurumuna şartsız ve bedelsiz olarak yapılacağı açıkça yazılır) ve İl Özel Güvenlik Kurulu Kararı müracaat yazı ekine eklenerek, İl Silah ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğüne üst yazı ile müracaat edilir.
Özel Güvenlik Silah Taşıma/Bulundurma Belgelerinin Yenilenmesi İşlemi:
Kişi, kurum, kuruluş ile eğitim kurumlarında 5188 sayılı kanun kapsamında bulundurulan silahların Özel Güvenlik Silah Taşıma/Bulundurma Belgelerinin her 5 (beş) yılda bir yenilenmesi gerektiğinden;
Özel Güvenlik Silah Taşıma/Bulundurma Belgelerinin yenilenebilmesi için önce Silahlardan sorumlu kişi görevlendirilmesi yapılacaktır. Yenilemesi yapılacak taşıma/bulundurma belgeleri için birim tarafından İl Emniyet Müdürlüğü Silah ve Patlayıcı Maddeler Şube müdürlüğüne hitaben üst yazı yazılacak ve ekine birim özel güvenlik izin belgesi, il özel güvenlik komisyon kararı, eski ruhsatlar yazı ekine eklenecektir.
----- Bünyesinde Silah Ve Silahlı Özel Güvenlik Görevlisi bulunan Kurum-Kuruluşların Hizmet içi Eğitim atışları Her yılın 1 Ocak – 30 Kasım tarihleri arasında yaptırılır. Aralık ayında Atış planlanmaz.
----- MP-5 silahları ile yapılacak Atışlar sadece genel kolluk tarafından yaptırılır.
--- Kurum-Kuruluş, Eğitim Kurumlarının Silah Nakil Belgesi talepleri, öncelikle İl Özel Güvenlik Şube Müdürlüğüne yapılır. İl Özel Güvenlik Şube Müdürlüğüne ve daha sonra Kurum-Kuruluş, Eğitim Kurumu Yetkilileri tarafından Silahın nakil tarihinden en az 3(üç) gün öncesinden İl Silah Ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğüne müracaat edilir.
Silah taşıma veya bulundurma ruhsatı sahiplerinin, daha önce Valiliklere yaptıkları başvuru üzerine, taşıma veya bulundurma ruhsatlı silahlar için talepleri halinde mermi satın almak üzere satın alma kodu verilme işlemine son verilmiştir.
Bu nedenle; taşıma veya bulundurma ruhsatlı silahlarına mermi almak isteyenler, e-Devlet üzerinden kendi bilgilerini girerek, mermi satın alma talebinde bulunabileceklerdir.
© 2019 İzmir Emniyet Müdürlüğü